Biokatoen

Ook bij Sokkenmarkt zijn we bezig met duurzaamheid. Zo wordt ons magazijn verlicht door LED verlichting om ons energieverbruik terug te brengen, versturen we zoveel mogelijk in brievenbus doosjes die minder ruimte innemen in de PostNL vrachtwagens en daarnaast worden steeds meer van onze producten gemaakt van biokatoen waarmee we een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van katoenboeren in Azië. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen katoen en Bio katoen?

Biologisch katoen is simpelweg katoen dat geteeld wordt zonder het gebruik van gif en andere chemische middelen, niet heel anders eigenlijk dan bij de biologische producten in de supermarkt.

Waarom?

Katoen is net als groentes en fruit een landbouwproduct en groeit dus aan een plant. Om te voorkomen dat het product opgegeten wordt door beestjes als insecten wordt het hevig bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is zeer schadelijk voor het milieu, de katoenplant en de mensen die katoen verbouwen. Katoen groeit namelijk voornamelijk in landen in Zuid-Oost Azië waar maar weinig kennis en regelgeving is omtrent het werken met chemische middelen. Daarnaast vervuilen ze het grondwater en de lucht, met grote gezondheidsrisico's tot gevolg.

Van het wereldwijde gebruik van pesticiden wordt 16% gebruikt bij de teelt van katoen terwijl katoen maar op 2,5% van de landbouwgrond wordt geteeld. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct ter wereld. Genoeg reden dus om over te schakelen op biologisch katoen voor de productie van onze sokken.

Wat?

Maar hoe wordt biokatoen dan wel geproduceerd? Ondanks dat we geen chemicaliën gebruiken willen we alsnog niet dat het gewas wordt opgegeten door beestjes. Daarom zetten we andere insecten in die niet het katoengewas aantasten maar wel schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Daarnaast worden er planten gebruikt die hetzelfde effect hebben.

Om katoen machinaal te kunnen plukken moet de plant ontbladerd worden met chemicaliën. Bij biokatoen is dat vanzelfsprekend niet toegestaan en daarom wordt biokatoen over het algemeen met de hand geplukt. Hierdoor zijn sokken van biologisch katoen ook iets duurder dan reguliere sokken.

Wassen

Biologisch katoen is in de basis hetzelfde product als normaal katoen maar dan met een ander productieproces en hiervoor gelden dus dezelfde wasvoorschriften. Kijk altijd even op het kaartje voor de zekerheid.

  Heb je nog vragen? Onze klantenservice is vandaag tot 18:00 uur geopend
  Stuur een E-mail:  Antwoord in 1 uur op werkdagen
  Bel direct 0297 273363 Geen wachtrij of keuzemenu
  Stel je vraag op Facebook Antwoord in 30 min