naadloze sokken hoe zit dat nou?


Naadloze sokken, hoe zit dat nou?

Naadloze sokken, sokken met een vlakke teennaad, sokken zonder naadjes, handgekettelde sokken, dit zijn allemaal begrippen voor 1 en hetzelfde: sokken met een vlakke teennaad.

Bij ons vind je in alle maten, soorten en kleuren een ruim aanbod aan naadloze sokken. Naadloze sokken zijn sokken zonder voelbare teennaad.

Sokken waarbij je de naad niet kunt zien bestaan niet. Oorzaak: alle sokken worden op een cilinder gebreid en als de sok van de cilinder afkomt dan zal het uiteinde dicht gemaakt moeten worden. De manier waarop dit gedaan wordt is bepalend voor de dikte van de naad die ontstaat.

De oude en goedkoopste manier om dit te doen is voor de sok van de cilinder af te halen en plat neer te leggen en dan gewoon dicht te stikken.........je hebt dan wel een dikke voelbare naad en dat vinden de meesten van ons niet prettig.

Je kunt ook de naalden van de cilinder om en om laten stoppen en de lusjes die je dan hebt op een parabolische kam opzetten en die in elkaar laten passen (het idee van een rits) en dan een enkele draad hierdoor heen trekken. De uiteinden van deze draad moeten wel afgehecht worden en daardoor is er ook bij naadloze sokken een minimale verdikking aan weerszijden van de sok.

Sokken met voelbare naad kunnen irritaties en soms zelfs kleine wondjes veroorzaken aan de voet, zoals blaren of schaafplekjes. Bij diabetes patienten die minder gevoel in hun voeten hebben kan dit zelfs gevaarlijk zijn omdat ze de pijn niet voelen.

Dit maakt dat sokken met een vlakke teennaad oftewel naadloze sokken erg comfortabel zijn.

Vragen? Je kunt ons op kantooruren bereiken onder nummer:  0297-273363 (op werkdagen tussen 09:00 en 21:00).


Informatie over sokken

Een sok is een kledingstuk dat aan de voeten gedragen wordt. Voeten hebben veel zweetklieren en sokken helpen dit zweet op te vangen, verder dient deze tegen de kou en als bescherming voor de voet. Een ‘normale’ sok komt net boven de enkel, als deze langer is dan spreekt men van een kous of kniekous en als deze korter is dan spreekt men van een enkelsokje. Tegenwoordig heb je nog veel meer variaties op de sok.

 

Een van de eerste kledingstukken die de mens voor zichzelf maakte waren sokken. De eerste sokken werden gemaakt van de huid van een dier en rond de enkel vastgebonden. Rond de 8e eeuw voor Christus droegen de oude Grieken sokken van gevlochten dierenharen voor de warmte. Het woord sokken stamt af van het Latijnse woord soccus.

 

Enkele eeuwen later waren de romeinen al in staat om fijnere stoffen te weven en zo comfortabelere sokken de maken. In de 4e tot 6e eeuw na christus droegen de Egyptenaren gebreide sokken. In de 15e eeuw kwamen gebreide sokken opnieuw in beeld. Links zie je een voorbeeld van sokken die de egyptenaren droegen, deze waren speciaal voor in hun slippers.Tussentijds werden er verschillende soorten beenbekleding van leer en geweven zijde gemaakt. Rond 1000 na christus werd de sok het symbool van welvaart.

In de 16e eeuw werd de breimachine uitgevonden, hierdoor ging het maken van een sok zes keer sneller dan voorheen. Toch werd een groot deel van de productie van sokken nog steeds met de hand gedaan. In de 17e eeuw werd de eerste handvlakbreimachine uitgevonden, waar je ook kousen mee kon breien. In de 18e eeuw ontstonden in Engeland de eerste kous-brei-ateliers en daarna ook de kousfabrieken. Na 1800 werden de meeste sokken dan ook machinaal geproduceerd. Ze werden gemaakt van zijde, wol of katoen. In 1864 vond William Cotton de Fully fashioned machine uit, daarmee kun je de sok helemaal in model produceren. De machines konden alleen nog niet meerderen of minderen en daarom sloten de kousen nog niet mooi aan.

 

 

In de 20e eeuw werd nylon uitgevonden, dit betekende een ware revolutie omdat dit materiaal in de vorm van een been kon worden gebracht door het te verhitten. Nylon was ook het begin van het mengen van twee of meer garens in de productie van sokken, een proces dat nog steeds voortduurt,

 

hierdoor konden de sokken elastisch worden gemaakt. Ook was het makkelijk sokken met nylon te verven, zo konden er sokken in verschillende kleuren en met patronen gemaakt worden. Tegenwoordig kunnen sokken van heel veel verschillende materialen gemaakt worden en gaat dat allemaal via de machine. We dragen sokken nog steeds voor warmte en bescherming, alleen nu spelen comfort en mode een belangrijke rol.

 

 

Uitspraken m.b.t sokken:

-Een held op sokken   

                Iemand die zich dapper voordoet, maar eigenlijk bang is.

-Een ouwe sok:

                Een oude man, soms ook zeurkous.

-Iemand van de sokken rijden:

                Iemand onderste boven rijden.

-Je kunt niet met twee voeten in een sok:

                Twee onverenigbare zaken kunnen niet worden

                gecombineerd.

-Een beer op sokken:

                Een schertsende benaming voor een fors

                gebouwde man.

-Daarmee is de kous af:

                Daarmee is de zaak gesloten.

-Ik doe het wel in een oude sok:

                Geld niet uitgeven maar ergens verstoppen.

 

Informatie over materialen voor sokken:

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

Er zijn vier soorten katoenplant die gebruikt worden voor de katoenproductie:

Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Als sporen van waseiwit, en dergelijke zijn verwijderd, blijft een natuurlijke polymeer van zuivere cellulose over. Deze cellulose is gerangschikt op een manier die katoen unieke eigenschappen geeft wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering. Elke vezel is samengesteld uit twintig tot dertig laagjes cellulose die keurig om elkaar heen gedraaid zijn. De katoenvezel heeft een kenmerkende structuur: een miniatuur lege brandweerslang, die om zijn as gedraaid is. Hierdoor ontstaan kurkentrekkerachtige windingen waarmee de vezels achter elkaar haken bij het spinnen. Hierdoor kunnen zeer fijne garens gesponnen worden. De binding die door de windingen ontstaat heet het spinverband van katoen. De vezel is hol en de holle ruimte heet lumen. De stapellengte (gemiddelde vezellengte) van katoen varieert van 10 tot 50 mm afhankelijk van soort en herkomst. De langste is het best geschikt voor fijne gladde garens en dus ook het duurste. De buitenkant van de katoenvezel is bedekt met een waslaagje: de cuticula. Omdat deze waterafstotend is moet deze laag voor natbehandelingen verwijderd worden.

De katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten als kunstmest en insecticide. Sommige landbouwers schakelen over op meer ecologische productiemethoden. Het katoen dat zo geteeld wordt, heet ecokatoen. Een ander alternatief is gerecycled katoen. Het is de meest duurzame vezelsoort. Om tot gerecycled katoen te komen, wordt katoen uit gedragen kleding of snijafval vervezeld. De herwonnen vezels worden vervolgens opnieuw gespind tot garen.

De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. In Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen.

 Modal is textiel gemaakt uit modalvezels. De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscoserayon [1] , dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen in dit geval cellulose. Het doel was om met deze nieuwe vezel de eigenschappen van katoen zo veel mogelijk te benaderen. Om dit te bereiken moest het spinproces aangepast en cellulose met een hoge polymerisatiegraad gebruikt worden. Meestal wordt hiervoor cellulose uit beukenhout genomen. Het resultaat is een vezel die vergeleken met viscose een hogere sterkte, rek en modulus en een lagere vochtopname heeft. Verdere voordelen zijn een snelle vochtopname en een zeer goede aanverfbaarheid. Krimp en kleurechtheid komt overeen met katoen.
Vanwege de hoge milieu-eisen en uit kostenoverwegingen zijn de meeste spinnerijen uit Europa verplaatst naar de opkomende landen. In Indische bedrijven werd in 2005 rond 4000 ton geproduceerd.[2] . De voornaamste spinnerij in Europa is nu Lenzing AG met het merk Lenzing Modal. Dit Oostenrijkse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in textiel en vezels, in het bijzonder in specialiteiten in kunstmatige vezels uit cellulose.
Modalvezels worden meestal als bijmenging gebruikt in katoen, polyester en polyamide. De voornaamste toepassingen zijn bovenkleding voor dames en kinderen en gordijnstoffen, maar ook wordt de vezel in kleinere hoeveelheden in andere artikelen toegepast.

Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren. Mensen gebruiken wol (meestal afkomstig van schapen) voor kleding, dekens en dergelijke. De meeste wol wordt geproduceerd in AustraliëChina en Nieuw-Zeeland.

Wol onderscheidt zich van haar omdat het schubben heeft, waardoor er zaden en takjes in blijven hangen. Hierdoor wordt de huid van het schaap beschermd tegen beschadigingen. Een schaap kan dan ook zonder schade door doornige begroeiing lopen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een koe. Verder is wol gekroesd. Het heeft tot 20 bochten per 2,5 centimeter. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden, waardoor wol een goede warmte-isolator is. Deze isolerende buitenlaag voorkomt dat een schaap zijn lichaamswarmte verliest. ’ s Zomers houdt de wollen vacht de warmte van buitenaf juist tegen. Het is dus een misvatting dat ongeschoren schapen het warm zouden hebben in de zomer. Beide eigenschappen, de schubben en de kroes, maken dat wol ook makkelijk gesponnen kan worden. De vezels haken namelijk makkelijk in elkaar en blijven daarna aan elkaar vastzitten. 

Wol is een goede isolator tegen kou. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels van de wol zich veel stilstaande lucht bevindt. Stilstaande lucht geleidt warmte zeer slecht. Alleen als het hard waait heeft wol minder goede eigenschappen. Wol kan veel vocht (tot 40% gewichtsprocenten) uit de lucht opnemen zonder zelf vochtig aan te voelen. Tot een vochtgehalte van 17% treedt geen verandering van de eigenschappen van de vezels op.

Wol heeft van nature een hoge elasticiteit. Dit betekent dat wol de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Het is dus een veerkrachtige vezel, waardoor wollen kleding zacht aanvoelt en een wollen trui kriebelt omdat de wolvezels uitsteken uit het garen. Wollen kleding kreukt snel maar de kreuken verdwijnen ook weer, net als ingeperste plooien. Een ander nadeel van wol is dat het makkelijk pluist, en moeilijk wasbaar is.

Wol heeft een hoge rek en kan 30 tot 40% worden uitgerekt zonder te breken. De treksterkte van de vezel is veel lager dan die van vele andere vezels (linnenkatoen of synthetische vezels).

De duurste kniekousen ter wereld:

De kniekousen, een product van het Duitse beenmodemerk Falke, kosten maar liefst 860 euro per paar. Een hoog bedrag, zeker als je bedenkt dat Nederlanders gemiddeld vijf euro voor een paar sokken neertellen. Vicuña wol is de reden voor dat exorbitant hoge bedrag. De kniekousen zijn gemaakt van vicuña, een uiterst exclusieve wolsoort. De vicuña, familie van de lama en kameel, leeft hoog in de bergen van het Andes gebergte in Bolivia en Peru. De ongekend zachte en delicate wol houdt de dieren warm, maar is gewild in de luxe markt. Omdat de dieren niet geschikt zijn voor de fok en ze op een ouderwetse manier (bijeengedreven door de bewoners) één keer per jaar geschoren kunnen worden, is de wol schaars, exclusief en dus peperduur.

 

 

 

Bronnen:

http://choufourshop.nl/pages/home/geschiedenis-van-de-sok.php

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sok_(kledingstuk)

http://en.wikipedia.org/wiki/Socks

http://nl.wikipedia.org/wiki/Katoen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Modal

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wol

www.telegraaf.nl